Slovník pojmů
Slovník pojmů / Gastronomie
V širším pojetí nauka o vztahu kultury a potravy, v užším pojetí jde o kuchařské nebo kulinářské umění [fr. l'art culinaire] neboli gastronomii [věda o žaludku]. V širším smyslu nejde jen o umění přípravy jídel [vaření], nýbrž i o jejich konzumaci. Nicméně v dnešní době je gastronomie v podstatě součástí sektoru služeb. Za kolébku gastronomie je považována Francie a proto výrazy či názvy v gastronomii používané jsou většinou francouzské. Tyto termíny používali převážně sofistikovaní hosté, kteří byli vychováváni francouzskými guvernantkami a ti ostatní se je museli naučit, pokud jim chtěli porozumět. To se samozřejmě týkalo i pracovníků v gastronomii, u nichž znalosti a používání oněch výrazů patřilo k výuce. V této době však už byly používány i názvy anglické nebo německé, které byly vysvětleny či popsány v mnoha gastronomických slovnících, kterých tehdy bylo dostatek. Pozdější doba toto vše považovala za buržoazní přežitek. Na některé původní gastronomické termíny se pomalu, ale jist
Výchozí řazení zobrazuje zboží abecedně dle názvu s upřednostněním několika námi vybraných produktů.
Pokud má ale kategorie další členění na podkategorie, tak se zobrazují střídavě produkty z každé podkategorie.
Pokud má ale kategorie další členění na podkategorie, tak se zobrazují střídavě produkty z každé podkategorie.