Slovník pojmů
Gastronomie
V širším pojetí nauka o vztahu kultury a potravy, v užším pojetí jde o kuchařské nebo kulinářské umění [fr. l'art culinaire] neboli gastronomii [věda o žaludku]. V širším smyslu nejde jen o umění přípravy jídel [vaření], nýbrž i o jejich konzumaci. Nicméně v dnešní době je gastronomie v podstatě součástí sektoru služeb. Za kolébku gastronomie je považována Francie a proto výrazy či názvy v gastronomii používané jsou většinou francouzské. Tyto termíny používali převážně sofistikovaní hosté, kteří byli vychováváni francouzskými guvernantkami a ti ostatní se je museli naučit, pokud jim chtěli porozumět. To se samozřejmě týkalo i pracovníků v gastronomii, u nichž znalosti a používání oněch výrazů patřilo k výuce. V této době však už byly používány i názvy anglické nebo německé, které byly vysvětleny či popsány v mnoha gastronomických slovnících, kterých tehdy bylo dostatek. Pozdější doba toto vše považovala za buržoazní přežitek. Na některé původní gastronomické termíny se pomalu, ale jist