Slovník pojmů
- A-la-carte
- [alakart] - výběr libovolné kombinace pokrmů, příloh nebo nápojů dle jídelního lístkuZobrazit detail
- A-la-menu
- [alameny] - výběr pevné sestavy pokrmů a nápojů, používaný v restauracích nebo při slavnostních hostinách dle nabízených menu uvedených na jídelním lístkuZobrazit detail
- Abzac
- Příruční či pracovní stůl číšníka, slouží k uložení inventáře, mohou být stabilní se zásuvkami a skříňkami, nebo provizorní, složené z restauračních stolůZobrazit detail
- Al dente
- italský kuchařský termín pro suroviny, které jsou uvařeny správně [nerozvařené, měkké, tzv. „na skus“, hodnotí se převážně uvařené těstoviny a rýžeZobrazit detail
- ALU
- Aluminium - výrobky z tohoto materiálu jsou určeny pro teplotní rozsah -200 °C až + 350 °C. Mohou být použity i v mikrovlnné troubě, a to za předpokladu, že se obal z ALU nesmí v troubě dotýkat kovových částí. Recyklace # 41 ALUZobrazit detail
- Amuse bouche
- [amisbuš] - jedná se o malé "jednohubky" připravené kombinací netradičních surovin, podávané před jídlem pro povzbuzení chuti. Tento francouzský termín lze volně přeložit jako "pobavit svá ústa". Mohou se podávat také na lžících nebo v ...Zobrazit detail
- Aperitiv
- nápoj podávaný 15 -20 min. před jídlem (obvykle short drink), pro povzbuzení chuti k jídluZobrazit detail
- Banket
- slavnostní hostina s tabulí pro větší počet osob [hosté sedí dle zasedacího pořádku, pokrmy se překládají z mís z levé strany]Zobrazit detail
- Barbecue
- [bárbekjú] - jedná se o způsob přípravy masa pomocí kouře a tepla pocházejícího z otevřeného ohně; název barbecue pochází z oblasti Karibiku, kde v překladu znamenal "svaté ohniště" a označoval jednoduchý gril, na kterém se připravovalo ...Zobrazit detail
- Bešamel
- základní francouzská omáčka připravovaná smícháním mléka, másla a mouky. Hustota omáčky závisí na poměru mouky a másla v mléku., bešamel tvoří základ pro řadu dalších omáček a je pojmenován po svém objeviteli Louis de Béchamel, číšníku ...Zobrazit detail