Slovník pojmů
- DAISIES
- (deizis) – vhodné pro horké letní dny, long drinks. Složení: směs destilátů a ovocných šťáv přislazených červeným sirupem, dolít sodou. Ozdoba z ovoce.Zobrazit detail
- Debaras
- počeštěný výraz z francouzštiny; odnos použitého inventáře ze stolu hostaZobrazit detail
- Degustace
- ochutnávání jídel a nápojůZobrazit detail
- Dekantace/dekantování
- jemné přelití archivních vín z láhve do dekantační karafy, tak aby bylo čiré víno odděleno od usazeniny, která se nachází v láhvi, také za účelem jeho provzdušněníZobrazit detail
- Demi-glace
- [demiglás] jedná se o bohatou a intenzivní hnědou omáčku, která vznikla pomalým odpařováním kapaliny z různých mas; nejčastěji je připravovaná z telecího masa a zeleniny dochucená červeným vínem; podává se samostatně k masu nebo se dále ...Zobrazit detail
- Digestiv
- [dyžestiv] – převážně alkoholický nápoj podávaný po jídle pro povzbuzení tráveníZobrazit detail
- Dranžírování
- krájení, porcování, vykosťování a plátkování [filírování] tepelně upraveného masa, drůbeže, ryb a některých druhů zvěřiny; dohotovení pokrmů u stolu či na rautuZobrazit detail
- Drink
- anglický a dnes mezinárodně používaný výraz pro konzumaci alko i nealko nápojeZobrazit detail
- Dunicel
- Vysoká gramáž s elegantní splývavostí, vodoodpuzující vlastnosti, vhodné ke každé stravovací příležitosti. Použití na ubrusy, šerpy tete a tete, rautové sukně.Zobrazit detail
- Duniletto
- Ubrousek a kapsa na příbory v jednom. Zjednodušuje prostírání, dobře se skladuje.Zobrazit detail