Slovník pojmů
- Fine dining
- nejvyšší forma zážitkové gastronomie. Dokonale sestavené degustační menu s vyváženou kombinací surovin a chutí, a to včetně nápojů. Podávané pokrmy se musí snoubit s atmosférou místa i perfektním servisem a společně tak poskytnout hostům ...Zobrazit detail
- Finger Bowl
- [fingrból] - překladem z angličtiny miska na prsty, oplachovač prstů nabízíme hostům vždy, když servírujeme pokrmy, jež vyžadují ke konzumaci použití rukou; jsou to ústřice, krevety a jiní korýši v krustách, drůbež s kostmi atd., finger ...Zobrazit detail
- Finger food
- [fingrfud] - pod anglickým výrazem „finger food“ [fingers food] se skrývají pokrmy, k jejichž konzumaci není potřeba žádných příborů a pomůcek, které se při konzumaci berou mezi prsty, a které velikostí odpovídají jednomu či dvěma soustům ...Zobrazit detail
- FIXES
- (fixy) – dlouhé nápoje s vyšším obsahem alkoholuZobrazit detail
- FIZZES
- (fizy) – nejznámější hned po koktejlech. Složení: cukr nebo cukrový sirup, citrónová šťáva, lihovina, nealko. Někdy se přidává i vejce.Zobrazit detail
- Flambování
- je francouzský výraz pro dokončovací úpravu pokrmů, která spočívá v tom, že se polijí alkoholem a zapálí; kromě efektu při servírování zůstává v podávaném pokrmu příchuť alkoholu, ale alkohol sám vyhoří; flambování patří ke slavnostním ...Zobrazit detail
- FLIPS
- krátké nápoje. Složení: žloutek, cukr a alkohol. V šejkru. Připravuje se i teplý. (dříve z vařeného piva, do kterého se všlehaly žloutky a přidal rum).Zobrazit detail
- Fondue
- [fondy] - je švýcarské tradiční jídlo, které se vařilo již v 18. století; název je odvozen z francouzštiny, kde znamená "tavený" a fondue je tak obecný název pro omáčku, jejímž základem je rozehřátý neboli tavený sýr, do něj se pak namáčí ...Zobrazit detail
- Frapování
- ochlazení skleniček, kdy se do skleničky vloží led a krouživým pohybem ledu se sklo orosí; výraz se používá také pro ochlazení nápojů, například ochlazení vína v ledové lázniZobrazit detail
- FRAPPÉS
- (frapé) dlouhé nápoje a GLACÉS (glasé) – krátké nápoje především pro pány. Jakákoli lihovina na led. Používal se jako aperitiv i jako digestiv. Frappés – drcený led, Glacés – kostky ledu.Zobrazit detail