Slovník pojmů
- BioDunicel
- Pro nové ubrousky a prostírky Bio Dunicel je jako pojící složka použit bramborový škrobZobrazit detail
- BioDunisoft
- Nové ubrousky Bio Dunisoft jsou vyráběny z kukuřice, citrónových slupek a dalších rostlinných zbytků.Zobrazit detail
- Blanšírování
- jedná se o proces spaření potravin ve vroucí vodě; někdy se provádí proto, aby se uvolnila jejich chuť nebo zachovala barva, ale většinou proto, aby se zničily případné bakterie; proto se doporučuje blanšírovat třeba ovoce před zmrazením, ...Zobrazit detail
- Bowle
- nápoj pro větší společnost, skládá se většinou z bílého vína a sektu nebo šampaňského (suchého nebo polosuchého) s přidáním čerstvého (i kompotovaného) ovoce. Podává se ledově studená. Nejvhodnější druhy ovoce: ananas, jahody, maliny, ...Zobrazit detail
- Bridírování
- ovázání ryby kuchařskou nití, aby při tepelné úpravě neztratila svůj tvarZobrazit detail
- Bujon
- čistý, silný hovězí vývar, který je připravován vařením masa, zeleniny a kořenímZobrazit detail
- Carpaccio
- [karpačo] - jednoduchý pokrm známý po celém světě. Vychlazené hovězí maso, nejlépe svíčková [losos] nakrájené na tenké, listu papíru podobné plátky, podává se přelité tenkou vrstvou panenského olivového oleje a ozdobené snítkou petržele a ...Zobrazit detail
- Carving
- dekorativní vyřezávání ovoce a zeleniny. Využívá se při slavnostních gastronomických akcích [rauty, svatby, recepce]Zobrazit detail
- Casserole
- [kasrol] - nejedná se o název pokrmu, ale o název z francouzštiny; používá se pro skleněný, keramický nebo nerezový hluboký hrnec, mísu nebo pekáč, ve kterém se jídlo peče a následně také podává, že název připomíná náš kastrol není jistě ...Zobrazit detail
- Cejch
- Cejch je zcela obecně trvanlivá značka se speciálním významem, která má daný objekt jasně označit. V technice se jedná o úřední značku potvrzující přesnost a správnost funkce měřidel a přístrojů.Zobrazit detail