Slovník pojmů
- Front Cooking
- je jednou z forem zážitkové gastronomie, při níž hosté mohou kuchaře v otevřené či prosklené kuchyni sledovat po celou dobu přípravy jídla, otevřená kuchyně samozřejmě klade na kuchaře vysoké nárokyZobrazit detail
- Garni hotel
- [garny] - označení pro hotel bez restaurace, který poskytuje k ubytování pouze snídaniZobrazit detail
- Gastronomie
- V širším pojetí nauka o vztahu kultury a potravy, v užším pojetí jde o kuchařské nebo kulinářské umění [fr. l'art culinaire] neboli gastronomii [věda o žaludku]. V širším smyslu nejde jen o umění přípravy jídel [vaření], nýbrž i o jejich ...Zobrazit detail
- Glazé
- sklovitý [cukrový] povlak na horkých i studených potravináchZobrazit detail
- Gloš
- tento český odborný výraz pochází z anglického slova „cloche“, což v překladu znamená poklop nebo zvon; používá se při servisu pokrmů zejména při slavnostní obsluze, nebo donášce jídla na pokoj, je vyroben z nerezu nebo plastuZobrazit detail
- Granite
- je výraz používaný ve francouzštině a jedná se v podstatě“ a] o obdobu sorbetu [zmrzlinového dezertu]; b] ledovou tříšť mnoha příchutí od ovocné, přes likérovou, kávovou až po kombinace s alkoholem; c] mezichod, který má za cíl chuťové ...Zobrazit detail
- Gratinka
- miska s nižším okrajem většinou oválného tvaru, která slouží k zapékání pokrmů; vyrobena může být z keramiky nebo porcelánuZobrazit detail
- Gratinování
- francouzský termín "au gratin" znamená zapečený, z toho vyplývá, že gratinování je český výraz pro zapékané pokrmy; zapékají se nejen masové pokrmy, ale i zelenina, těstoviny a luštěniny; zapékaný pokrm se před zapečením polévá připravenou ...Zobrazit detail
- GROGY
- teplé nápoje s pravidla obsahující lihovinu, cukr, hřebíčekZobrazit detail
- Gurmán
- název pochází z francouzského „gourmand“ a označuje jedlíka, mlsného člověka, který má rád jídlo; v České republice však bývá pojem gurmán nesprávně spojován s labužníkem, znalcem dobrého jídla – tento pojem však označuje gurmetZobrazit detail